29 C
Willemstad
• maandag 15 augustus 2022

Laatste reacties


Widget not in any sidebars

AntilliaansDagblad | ‘Geef ons Swaen in erfpacht’

FSiB: Overheid geeft al vier jaar niet thuis

Willemstad – Een deel van het cultureel erfgoed van Willemstad dreigt verloren te gaan. Als er niet snel iets gebeurt verandert het terrein, bekend als Swaen, aan de Scharlooweg in een getto.

Dat is de boodschap van Fundashon Swaen i Bisendario (FSiB) in een persbericht van 22 mei. De stichting reageert op negatieve publiciteit in de media en benadrukt al sinds de oprichting in 2018 tevergeefs bij de overheid aan te kloppen om de situatie te verbeteren. Wat FSiB betreft, is de oplossing heel simpel. De overheid zou het terrein in erfpacht moeten geven aan de stichting en toestemming moeten verlenen om de monumenten die erop staan te restaureren.

Op het terrein staat een monumentaal maar vervallen pand. Het gebied is jaren geleden door de Curaçaose overheid gekocht met behulp van financiering uit Nederland, schetsen voorzitter Tirzah Libert en secretaris Clifford Illis van FSiB in het kort de geschiedenis. Libert en Illis zijn beide opgegroeid in Swaen. Het idee was om daar sociale woningen te bouwen en andere stedelijke ontwikkeling op gang te brengen. Maar er gebeurde niets. De illegale gebouwen die er al waren, konden blijven staan en Swaen veranderde in een ‘wild, wild, west, waar je kunt doen en laten wat je wilt’. Bendes, drugsverslaafden en drugsdealers verdreven de mensen die hier decennialang rustig met elkaar hadden geleefd. Anno 2022 is dit de plek waar ongedocumenteerden een onderkomen vinden in een van de illegale constructies. Water en elektra en sanitaire voorzieningen zijn er niet of van slechte kwaliteit.

Libert en Illis dringen erop aan dat de overheid nu wel actie onderneemt. ,,Swaen maakt deel uit van het cultuurhistorisch erfgoed van Willemstad en mag niet zomaar in verval raken, zoals nu wel gebeurt, en veranderen in het getto van Willemstad.”
De aanvragen, de dossiers met plannen voor ontwikkeling, haalbaarheidsstudies en plannen van aanpak. Het ligt allemaal ergens opgeslagen bij de overheidsinstanties. Voor de overheid is het niet veel meer dan een kwestie van het licht op groen zetten, vinden de FSiB-bestuurders. ,,Het is nu tijd om te handelen!”

In deze krant heeft Yvonne Olf, voorzitter van Hende-i-Medio-Ambiente (HiMA) met een ingezonden brief op 17 mei aandacht gevraagd voor ‘de vuilnisbergen’ op het terrein. Olf schrijft: ,,In Scharloo vind je op nog geen twee minuten lopen van de Centrale Bank, het nationaal Archief, Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab), de Ombudsman en veel andere kantoren, evenwijdig aan de Scharlooweg, een klein wijkje van houten huisjes met zinkdaken.” Een inwoner zegt tegen Olf dat er dagelijks pick-ups vuil dumpen en in de fik steken.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken


Widget not in any sidebars
- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra