27 C
Willemstad
• zondag 7 augustus 2022

Laatste reacties

AntilliaansDagblad | Bonaire: nu ook verbod op piepschuim maaltijdbakken

Kralendijk – Vanaf 1 augustus 2022 zijn styrofoam (piepschuim) maaltijdbakken verboden. Dit verbod geldt voor iedereen op Bonaire die deze voor eenmalig gebruik verkoopt of weggeeft.Dit is dinsdag door de overheid bekendgemaakt.

Het verbod is de volgende stap in het weren van plastic producten voor eenmalig gebruik. Het verbod gaat alleen over maaltijdverpakkingen gemaakt van het materiaal piepschuim zoals meeneembakjes voor maaltijden, bijgerechten en bijhorende sauzen met en zonder deksel en piepschuim bekers voor bijvoorbeeld soep.

Een voorbeeld van verpakkingen die niet onder het verbod vallen zijn verpakkingen voor vleeswaren in de koelschappen van de supermarkt. Het verbod geldt ook niet voor maaltijdverpakkingen van een ander materiaal dan piepschuim zoals bekers gemaakt van traditioneel plastic of bioplastic.

Het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) roept iedereen op om herbruikbare spullen te gebruiken wanneer dat mogelijk is. ,,Als inwoner en bezoeker van het eiland hebben wij allemaal een eigen verantwoordelijkheid om onze leefomgeving en natuur, schoon en gezond te houden. Neem je eigen bestek, drinkbeker of thermoskan mee”, aldus het OLB.

De Directie Toezicht & Handhaving (T&H) heeft verschillende supermarkten, horecazaken en foodtrucks bezocht. De inspecteurs zien dat veel van deze bedrijven zich al houden aan het verbod op plastic draagtassen, bestek, roerstaafjes en de rietjes. ,,Het is positief dat het verbod goed wordt nageleefd. Wij vinden het belangrijk dat bedrijven die nog steeds wegwerpplastic en na 1 augustus nog styrofoam maaltijdverpakkingen gebruiken, ook snel overgaan op alternatieven.

De toezichthouders van T&H gaan eind augustus weer controleren. Bedrijven die wegwerpplastic blijven gebruiken, kunnen een waarschuwing op papier ontvangen. Blijft het bedrijf nog steeds wegwerpplastic en styrofoam maaltijdverpakkingen gebruiken, dan start een formeel bestuurlijk handhavingstraject. Dat kan een boete betekenen. Posters over het verbod kunnen tijdens kantooruren worden opgehaald bij de afdeling communicatie aan de Kaya Grandi 63A.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

DKR | Knipselkrant Curaçao plat door cyberaanvallen

Dossier Koninkrijksrelaties Willemstad – Aanhoudende cyberaanvallen hebben de Knipselkrant Curaçao platgelegd. Het is de redactie al een week lang niet gelukt nieuwe berichten te plaatsen. De site is...

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra